Mitä voit tehdä Italian Alpeilla?

Italian Alpit venyvät niin laajalle alueelle, että yhdellä reissulla ei kaikkea ehdi millään näkemään. Parasta onkin valita mieleisimmältä kuulostava kohde ja keskittää matka sinne ja mahdollisesti johonkin toiseen lähistöllä sijaitsevaan kohteeseen. Italian Alpeilla nautit Euroopan laajimmasta hissijärjestelmästä laskettelukohteissa, Italian maailmankuulusta ruokakulttuurista ja pitkistä serpentiiniteistä. Suosituimpia alueita ovat Dolomiitit, Stelvion sola sekä Livigno.

Bolzano ja Ötzi

Italian Aplit sijaitsevat Italian pohjoisosassa. Paikannimissä on saksalaista vivahdetta, sillä lähellä häämöttävän maanrajan toisella puolen sijaitsee Itävalta. Vain parikymmentä kilometriä Italian ja Itävallan rajasta sijaitsee Bolzanon kaupunki, joka tunnetaan erityisen hyvin Ötzi-miehestä. Miestä ei valitettavasti pääse tapaamaan, sillä hän on Alppien rinteiltä löytynyt, ihmeellisen hyvin säilynyt mies, joka kuoli arvioiden mukaan jopa 5000 vuotta sitten. Miehen ruumista pääsee ihmettelemään Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa, joka sijaitsee Bolzanossa.

Vuoristotietä turkoosijärvelle

Yksi parhaita matkailutapoja on ajella pitkin hitaita Italian Alppien vuoristoteitä. Maisemat ovat henkeäsalpaavat. Talvisin monet pienemmät reitit suljetaan runsaan lumitilanteen vuoksi, joten reiteille kannattaakin suunnata keväällä tai kesällä. Syksy on myös erityisen hyvää aikaa Alpeilla ajelemiseen, sillä ruska on reittien varrella henkeäsalpaava. Reitin voi suunnata vaikkapa Bolzanon kaakkoispuolelle katsomaan pientä turkoosia Karersee-järveä.

Sauze d’Oulxilla laskettelemassa

Sauze d’Oulx ei ole yksi Italian Alppien edullisimpia laskettelukohteita, mutta on sitäkin tunnelmallisempi. Tämä aurinkoinen kohde sijaitsee Alppien suurimmalla hiihtoalueella, Via Lattealla, joka tarjoaa aidot ja kuvaukselliset näkymät kylästä rinteelle saakka. Keskuksessa on monipuolisia hiihtovaihtoehtoja kuudessa eri järjestelmässä, leveitä carving-rinteitä sekä kaikentasoisille laskijoille sopivia rinteitä. Rinteet laskeutuvat suoraan kylään ja hotellit sijaitsevat lähellä hissejä. Kylän afterski tunnetaan laadukkuudestaan. Lentokenttäkuljetus on lyhyt. Hinnat alkavat 885 eurosta henkilöä kohti.

Dolomiittien yllä uimassa

UNESCO:n maailmanperintokohteessa, Dolomiiteilla, on erikoinen mahdollisuus uimiseen 1350 metrin korkeudessa. Hotelli Hubertuksen uima-allas on rakennettu rakennuksen kattokerroksen tasalle ja altaan päätynä on vain paksu lasi, jotta 30-asteeseen lämmitetyssä altaassa uiva tuntee uivansa kuin tyhjän päällä. Altaan pohjan pieni lasi-ikkuna korostaa tätä tunnetta, varsinkin jos alapuolella sattuu kävelemään ihmisiä. 25 metriä pitkä allas on tuettu neljällä puupaalulla paikoilleen ja se erottuu huomiotaherättävästi itse hotellirakennusesta. Tämä uima-allas ei ole korkeanpaikankammoisille! Taivasuinnille ei kuitenkaan pääse halvalla. Yökohtainen hinta hotellissa joulusesonkiaikaan voi kustantaa jopa 220 euroa yöltä. Halvinta aikaa on touko-kesäkuu sekä syys-lokakuu, jolloin yön hinnaksi jää vain 156 euroa.